Fertőd – Gondviselésház – 2012

 

KÉPEK

1. Bejárat, ügyfélfogadás
– bejárat nem megfelelő, az épületegyüttes végpontján található, nincs előcsarnok, a bejutás mobiltelefonos jelzés után lehetséges. Várakozáshoz át kell haladni egy teljes épületszárnyon. Az akadálymentes bejárás a ma érvényes szabályok szerint nem biztosítható. Az ügyfelek és dolgozók az utcán parkolnak
+ A bejárat az épületegyüttes súlypontjában lesz, megfelelő porta, recepciós fogadással, kisméretű, de hangulatos előcsarnokkal. A bejárat akadálymentesen megközelíthető módon alakul ki. Az ügyfelek és dolgozók parkolója a telken belül, akadálymentes állással és könnyű elérhetőséggel épül ki.

2. Függőleges közlekedők
– A függőleges közlekedőrendszer kaotikus, jelenleg a 3 lépcsőházból 1 felel meg az előírásoknak, az pedig az épület legtávolabbi pontján található. A felvonó szintén távol esik a fő közlekedőterületektől és nem alkalmas hordágy szállítására.
+ Az előcsarnokban elhelyezett új főlépcső és felvonó súlyponti helyzete folytán képes összefogni az épületegyüttes függőleges közlekedését. Közel van az összes fontos közös funkció, világos, kényelmes a lépcsőtér, a felvonó pedig hordágy szállítására is alkalmas.

3. Ebédlő-konyha
– Jelenleg nem megfelelő területű és geometriájú helyen zajlik a bentlakók étkeztetése. A dolgozók pedig a konyha előtti közlekedőterületen étkeznek. A konyha nehezen megközelíthető és a konyhából körülményes az ételek kivitele a fogyasztóterekbe.
– Az új ebédlőben megoldható a teljes létszám étkeztetése, a kerekesszékes lakók is kényelmesen tudják az asztalokat használni. Az ebédlő világos, kertkapcsolattal rendelkezik, a tálalóból közvetlenül elérhető. A személyzeti étkező is jobb helyre került, nem akadályozza a forgalmat és alkalmas az étkezésen kívül egyéb kislétszámú összejövetelek, megbeszélések lebonyolítására is.

4. Közös vizesblokkok
– Jelenleg a látogatói vizesblokk megtalálhatatlan pozícióban van, belső elrendezése gazdaságtalan, minősége nem megfelelő. Akadálymentes vendég-wc nincs.
+ Az előcsarnokból könnyen elérhető, különnemű, akadálymentes wc-ket alakítunk ki.

5. Társalgók, kápolna, közösségi terek
– Jelenleg a kimaradó folyosóbővületekben zajlik a “társalgás”, az első emeleti kápolna nagyon kicsi, az érdeklőfők fele a folyosóra szorul. A tornaterem jó helyen van, de a foglalkoztatóterületek nem megfelelőek.
+ A kápolna átkerül a tetőtérbe az L-alakú szárny végébe, így megfelelő méretű és jobb hangulatú helyre kerül. A foglalkoztatók, társalgóhelyek a lehetőségekhez mérten bűvülnek, könnyebben elérhetők. A földszinti bővítés étkezésidőn kívül remekül használható társalgónak, előadásokra, vetítésekre, egyéb alkalmakra. Közvetlen kert- és teraszkapcsolata akár nagyobb összejövetelek rendezését is lehetővé teszi.

6. Betegszoba, orvosi szoba, nővérszoba
– Jelenleg a főnővéri-, orvosi-, elkülönítő helyiségcsoportok az épületen belül elszórva, esetleges helyen találhatók. Kicsik, kényelmetlenek, nincs meg a megfelelő kapcsolatuk egymással és az ittlakókkal.
+ Összefogott egészségügyi helyiségcsoport alakul ki a földszinten, közel a bejárathoz, főlépcsőhöz, lifthez. A helyiségek megfelelő méretűek, világosak. Akadálymentesen megközelíthetőek.

7. Szobák
– Nem akadálymentesek a lakószobák vizesblokkjai. A régi szárny tetőterében a szobák kicsik, kényelmetlenek, a túl magasra beépített tetőablakokon csak az eget lehet látni.
+ A régi szárny lakószoba-rendszere újjáépül, így a szobák kényelmesebbek, jobban berendezhetőek lesznek. Minden vizesblokk akadálymentes lesz. A földszinti lakószobák saját teraszt kapnak, ezen keresztül kertkapcsolat létesül.

8. Udvar, kert
– A lakók jelenleg nem használják ki a kert kedvező adottságait. Ez leginkább annak köszönhető, hogy az épületben nincsenek igazi kerti kijáratok.
+ A kertrészeket könnyebb lesz elérni: Az ebédő előtti terasz és kert az ebélő/társalgó üvegajtajain, a laktanyaszárny kertje pedig az előcsarnok teréből, a földszinti szobákból és az eredeti főbejárazt helyén kialakult kerti kijáraton át lesz megközelíthető.

9. Gépészet, energetika, épületfizika
– Jelenleg elszórtan elhelyezkedő 4 kazán és vízmelegítők szolgálják ki az épület fűtés- és melegvízigényét. Az épület energetikai besorolása:
+ A tetőtérben új, központi fűtőhelyiség épül ki, minőségi fűtőberendezésekkel, melyek képesek fogadni megújuló energiaforrások által szolgáltatott energiát is. Az épület “A” energetikai besorolásúvá válik

10. Akadálymentesítés
– A létesítmény jelenleg csak részlegesen, igen kis mértékben alkalmas a funkciójából adódóan szükséges akadálymentes működésre. Az intézmény dolgozói nagyon sok élőmunkával segítik át a megoldhatatlan helyzeteken a bentlakókat.
– A teljeskörű akadálymentesítés emberibb körülményeket biztosít a bentlakáshoz és emberibb feltételeket nyújt az intézmény dolgozóinak ahhoz, hogy munkájukat gazdaságosabban, magas minőségben végezhessék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .