ÉPÜLETENERGETIKA

A folyamatosan emelkedő energiaárak miatt egyre fontosabb kérdés épületeink energetikai korszerűsége. Új épület tervezése esetén gondos mérlegelés, tervezés eredménye az előírásoknak való megfelelésen túlmutató, az épület teljes életciklusára kiható energiatakarékos kialakítás, melyre különös figyelmet fordítunk. Meglevő épület felújítása esetén már rövidebb távon is megtérülő befektetés lehet az épület energetikai felújítása, mely az épületszerkezetek hőtechnikai jellemzőinek javításán túl az épületgépészeti rendszerek korszerűsítésén át az alternatív, megújuló energiaforrások hasznosításáig terjed. A megfelelő végeredményt épületenergetikában jártas szakértő kollégánk biztosítja. Az épület energiahatékonyságát növelő felújításokhoz legtöbbször pályázati támogatások vehetők igénybe. Az ehhez szükséges energetikai tanúsítványelkészítést is vállaljuk.

Mi is ez az energetikai tanúsítvány?

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását a 176/2008 (VI.30.) Korm. és a 7/2006 (V.24.) TNM rendeletek szabályozzák, melyek értelmében épületenergetikai tanúsítványt kell készíttetni az ingatlan tulajdonosának:

 • új épület használatbavételekor
 • meglevő épület értékesítése, vagy 1 évet meghaladó bérbeadása esetén.

Az épületenergetikai tanúsítványt az épület egészére, vagy annak egy önálló rendeltetési egységére (pl. lakás) állítható ki. Az elkészített tanúsítvány – ha az épületszerkezetek, épületgépészeti rendszerek és a követelményértékek idő közben nem változnak – 10 évig érvényes.

A tanúsítás folyamata a következő:

 • Épület/lakás geometriai adatainak meghatározása
 • Épületszerkezetek és épületgépészeti rendszerek azonosítása
 • Épületenergetikai számítások elvégzése
 • Szükség esetén energetikai korszerűsítési javaslatok megfogalmazása
 • Dokumentálás, tanúsítvány átadása Megbízónak, archiválás

A fenti rendeletek szerint a tanúsítás elvégezhető

 • Helyszíni felmérés alapján
 • Részletes tervdokumentáció és felelős művezetői nyilatkozat birtokában
 • Igazolt energiafogyasztási adatok alapján

A fogyasztási számlák alapján készített Tanúsítvány csak a nagy lakásszámú lakóépületek esetén ad az egyedi használói magatartások hatását kiegyenlítő, megbízható végeredményt.

Részletes tervdokumentáció és a beépített anyagokat és gépészeti elemeket igazoló felelős művezetői nyilatkozat meglevő lakások és épületek esetén a legritkább esetben áll rendelkezésre, ezért általában helyszíni felmérésre is szükség van.

Az energetikai számítás és az elkészített épületenergetikai tanúsítvány szabványban rögzített adatokkal számol, átlagos fogyasztói magatartást tükröz. Végeredménye megmutatja, hogy azonos feltételek mellett, az egymáshoz hasonló fűtött légtérfogat és felületi arányokkal kialakított épületek közül melyik fogyaszt kevesebb energiát, azaz melyik üzemeltethető gazdaságosabban. Az összehasonlíthatóság érdekében a számítás végeredményét un. primer energiában kell megadni. Az éves fajlagos primerenergia fogyasztás követelményértékhez viszonyított százalékos aránya alapján az ingatlan (A+ – I) energetikai kategóriába sorolható.

Kinek és miért hasznos az épületenergetikai tanúsítvány?

A törvényi kötelezettségen túl, ha Ön:

 • energetikailag korszerű, gazdaságosan üzemeltethető ingatlant értékesít, vagy bérbead, az alkufolyamat során az elkészített épületenergetikai tanúsítvány segítségével meggyőzően bizonyíthatja ingatlana kedvező tulajdonságait
 • ingatlant vásárol, kérje az épületenergetikai tanúsítványt a tulajdonostól, hogy meggyőződhessen az épület energetikai minőségéről. (A korábbi közüzemi számlák esetleg megtévesztőek lehetnek, ha az ingatlant nem, vagy csak időszakosan használták!)
 • energetikai korszerűsítést tervez, a kiindulási és tervezett állapotra elkészített épületenergetikai tanúsítvány a várható energiamegtakarítás mértékéről, továbbá a felújítás költségeit is figyelembe véve, a beruházás megtérüléséről ad tájékoztatást

Amennyiben további kérdése van az épületenergetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban, elérhetőségeinken állunk szíves rendelkezésére!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .