Családi ház átalakítás – Biatorbágy – 2013

Az átalakítandó ház Biatorbágy igazgatási központja közelében, a hangulatos, enyhén lejtő Petőfi utcában található, családi házas környezetben, gyalogos és gépkocsibejárattal rendelkezik. A beépítés jelenleg oldalhatáron álló. A meglévő ház földszintes, kontyolt magastetős családi ház, tetőtere 80%-ban beépítetlen. A szinteket belső lépcső köti össze.

k_a_ meglevo

k_a_perspektivaAz építtetői program szerint a földszinten törekedni kell az eredeti állapot viszonylag nagyméretű lakószobáinak lehetőség szerinti megőrzésére. Fontos elvárás volt még a nappali tartózkodásra használt terek (konyha-étkező-nappali) vizuális és tényleges kertkapcsolata. Sarkalatos elvárásként fogalmazódott meg a nagyméretű bejárati előtér a kényelmesmegérkezés, vendégfogadás céljából. A T. Építtető kérte, hogy olyan épület szülessen, ami meghagyja a régi ház struktúrájából fakadó megörökölt térérzést, de egyértelműen jelzi, hogy mai ház.

k_a_nappali

Ilyen ház készült. Az utcai szárny tulajdonképpen felújításon esik át, vizesblokkok készülnek és lehetővé válik a tetőtér használata. Az udvari szárny kishajlású tetőt kap, így egyrészt egyértelműsíti, hogy a régi/új házban ő az új, másrészt segíti az utcai szárny és a kert benapozását.

k_a_homlokzatA hátsókertben épül egy egyállásos gépkocsitároló.